2012. január 30., hétfő

Francia palacsinta / Crépes

Egy olyan sütit hoztam most nektek, ami nem igényel sem extra hozzávalókat, sem különösebb időráfordítást. Nem nagyon olvastam sehol magyar receptet, ezért egy angolt fordítottam le (jó készülési lehetőség a jövő heti nyelvvizsgámra:).


Hozzávalók:
  • 500 ml tej
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 40 g vaj
  • 250 g liszt

A lisztet egy száraz, magas falú tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, és szép lassan beleöntjük a tejet, miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Szép simára keverjük. 
A tojásokat egy villával kicsit felverjük, majd folyamatos keveréssel hozzáadjuk a tejes-lisztes keverékhez.
Az egész mixet letakarjuk papírtörlővel, vagy fóliával és fél órára egy hűvös helyre tesszük pihenni.
Ha letelt a fél óra, felolvasztjuk a vajat és hozzáöntjük a palacsintatésztához, ezután elkezdhetjük sütni.
Ha teflon serpenyőnk van, nem is kell olajat önteni a tészta alá, nagyon vékony és lágy lesz így is, nem szakad, könnyen meg lehet fordítani. 
A franciák Nutellával imádják, de nálunk az nem volt otthon, ezért tejfölös-kakaós krémmel kentem meg őket (kb. 3 e.k. kakaóporhoz annyi kanál tejfölt adtam hozzá, hogy miután összekeverem, ne maradjanak benne pordarabkák :) Háromszög alakúra hajtogattam és már lehet is enni. Melegen a legfinomabb, szinte szétolvad az ember szájában :)

2012. január 13., péntek

Láva süti/ Molten lava cake

Puha, brownie-szerű külső, és belül forró csokifolyó... Ezt a sütit már nagyon régen kinéztem, de az eddigi receptek közül csak a lenti ütötte meg a mércét. Nekem nincs szufléformám, így kísérleteim eredménye a következő: muffinformában elveszti a lényegét, mert teljesen átsül, ezért inkább egy sütésálló bögre, vagy kisebb tál legyen a forma. Én az utóbbit használtam, a sütit pedig igazságosan elfeleztük Hercivel. Mellesleg a recept is 2 főre szól :)


Hozzávalók:

  • 6 dkg ét-(nálam: Boci ét), vagy félédes csoki (pl. Boci semi-sweet)
  • 6 dkg sótlan vaj
  • 1,8 dkg liszt
  • 3,5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája

Az étcsokit a vajjal együtt felolvasztjuk (lehet gőz felett, de akár mikróban is, ha figyeljük, hogy ne égjen meg). A tojásokat robotgéppel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot és végül a már langyos csokoládét. Az egészet összekeverjük.
A formá(ka)t kivajazzuk és kakaóporral, vagy porcukorral megszórjuk, hogy ne ragadjon oda a süti. Előmelegített sütőben 200 C-on kb. 10-11 percig sütjük. Nagyon oda kell rá figyelni, mert elég akár egy perc eltérés, és a süti elveszti a lényegét. Amikor már kezd elválni a forma szélétől, akkor érdemes lecövekelni a sütő elé és rendszeresen sasolni, hogy ha megmozdítjuk a formát, "lötyög"-e még a közepe. Ha megfelelőnek ítéljük, egy késsel óvatosan végigfutunk a forma oldala mentén, hogy elválasszuk a sütit, majd tálra borítjuk és ízlés szerint dekoráljuk. Guszta, nem?


2012. január 8., vasárnap

Cappuccino-habos fánk / Cappuccino-cream doughnuts

Lassan elérkezik a fánkszezon is, mire írok ide valamit... Viccet félretéve, tényleg nem jelentkeztem egy ideje, és bevallom, tortázni sem volt időm. Remélem azért nem felejtettetek el ^^. Sütiket sütöttem ugyan, de vagy kép nem készült róluk, vagy pedig annyira átlagosak, hogy nem volt kedvem lefotózni őket. Ezért most egy kicsit extrább fánkot hoztam nektek.


Hozzávalók:
tésztához:
  • 1,5 dl víz
  • csipet só
  • 1 kávéskanál cukor/porédesítő
  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás
  • + 1 tojás a kenéshez
kávéhabhoz:
  • 3 e.k. cappuccino-por/instant kávé
  • 3-4 e.k. tej
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
A vizet a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat és oldódásig keverjük benne. Ezután beleszórjuk a lisztet és kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz és elválik az edény falától. Ekkor lehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 
Sütőpapírral bélelt tepsire a tésztából habzsákkal pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk. A tetejüket felvert tojással kenjük meg, villával cifrázzuk. A fánkokat előmelegített sütőben 5 percig magas hőfokon (230 C), majd 200 C-on további negyed órán át sütjük. A sütő ajtaját közben nem szabad kinyitni. 
Ha kész, kikapcsolva a sütőt, az ajtaját résnyire nyitva még kb. 10 percig szárítjuk a fánkokat. Ha kihűltek, mindegyik labda felső 1/3-át levágjuk, ezek lesznek a kalapok.
A habhoz a cappuccino port csomómentesre keverjük a meleg tejjel. A tejszínt felverjük (az eredeti recept 8 dl-t ír, én ezt irreálisan soknak tartottam), és miután kihűlt a tejes kávénk, összedolgozzuk. Habzsákba töltjük és a fánkok üregébe nyomjuk a krémet, ráhelyezzük a kalapot, majd porcukorral szórjuk meg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...