2014. február 9., vasárnap

Almás pite egy tojásból / One egg apple pie

Minimális anyagfelhasználással készült, olyan-mint-a-nagyinál almás pite. Egy tojás hősies önfeláldozásáért kell köszönetet mondanunk:)

I used only one egg to bake this nice apple pie. Just like granny used to bake it!!! 


Hozzávalók: (tepsi 18x28cm)
For a 18x28 pan

tészta/pastry:

  • 25 dkg liszt / 250g flour
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj / 150g room temperature butter
  • 5 dkg porcukor /50g powdered sugar
  • 1 tojás (de az nagy legyen! :)/ 1 bigger egg
  • fél csomag sütőpor/ 1/2 package baking powder


töltelék/filling:

  • 10 kicsi, vagy 5-6 nagy alma/10 small or 5-6 bigger apples
  • 8 dkg cukor (az alma savanyúságától függően) /80g sugar depending on the sourness of the apples
  • fahéj és vaníliás cukor ízlés szerint/cinnamon and vanilla sugar according to taste


A lisztet és a sütőport összeszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk kis darabokra törve a vajat, a porcukrot, majd a tojást és az egészet összegyúrjuk. Félretesszük pihenni.

Sift flour and baking powder into a bowl. Add the butter by small pieces and powdered sugar, and lastly the egg. Mix well and let it rest there.

Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük.

Peel the apples, remove seeds and grate them. Push the access liquid out, season with cinnamon, vanilla sugar and sugar.

A tésztát ketté választjuk, kinyújtjuk. Nem kell zsíradékot használnunk a tészta alá, mehet bele máris az első réteg. Villával megszurkáljuk, nyakon öntjük az almareszelékkel, majd mehet rá a másik tésztaréteg is. Én a felét dióval díszítettem, felét simán hagytam H-nek. :) 160 C-os sütőben kb. 45 percig sütöm, amíg szép aranybarnára sül. Kicsit hűl és már szeletelhető is.

Seperate the pastry and roll each half out. You don't need to use any grease under it, it can go into the pan right away. Prickle it with a fork, pour the apple filling on it and place the other half of the pastry on top. Decorate with some walnuts. Cook in preheated owen on 160 C for about 45 minutes. Let it cool a bit down, before you cut it.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...