2011. szeptember 4., vasárnap

Mini áfonyás Pavlova/Mini Pavlova cake with blueberries

Régóta szemezek a Pavlova tortával, és szerintem nem ez volt az utolsó randink. Annyian magasztalták már, hogy őszintén szólva valami frenetikus ízélményt vártam tőle, de talán velem van a baj. Úgy láttam, hogy a kiválasztott (elkészítendő) listára felkerült tortáim közül még ehhez áll rendelkezésemre a legtöbb alapanyag itthon. Csak tejszín és gyümölcs hiányzott. Namármost a gyümi! Hogy én milyen hajtóvadászatot indítottam valamilyen (a végén már bármilyen!) bogyós gyümölcsért a helyi gyümölcs-zöldségeseknél augusztus végén, azon már meg sem lepődtem. Szeder lett volna leginkább a becses trófea, de miután már a 2. standnál a dinnyére akartak rábeszélni... inkább örökbe fogadtam a 2 doboz árválkodó áfonya közül az egyiket.


Szkeptikus voltam, ezért egy mini változatot készítettem el elsőre, 2 tojásból (meg azért is, mert összesen 3 tojás volt itthon).
Hozzávalók mini változatban:

  • 2 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 e.k. kukorica keményítő
  • 1 e.k. ecet
  • csipet só
  • 2 dl tejszín
  • 500 g áfonya


A sütőt előmelegítettem 150 fokra. A 2 tojás fehérjéből, folyamatosan adagolva a cukrot, robotgéppel kemény habot vertem. Hozzáadtam a sót, ecetet és keményítőt.
Sütőpapírra 18 cm átmérőjű kört rajzoltam egy tortaforma segítségével, majd ebbe halmoztam óvatosan a tojáshabot. A szélét kicsit magasabban hagytam, a közepét mélyebbre. Sütőbe tettem 10 percre, majd miután letelt a 10 perc, lejjebb vettem a hőfokot 110-re és 1 órán keresztül tovább szárítottam. Mivel minden Pavlova recept nagybetűkkel hirdeti, hogy ki ne merjem nyitni a sütőajtót, körmeimet rágva strázsáltam előtte 1 órán keresztül és leselkedtem az ajtón keresztül, hogy vajon mi történhet az én Pavlovámmal. Féltem, hogy megég, de végül nem tette. 1 órányi szárítás után résnyire nyitva hagytam a sütőajtót és így hagytam hűlni.
Elkészítettem a tejszínhabot: én Hulala-t használok, ezt nem akartam túl sok cukorral elrontani, kb. 2 e.k ment bele az íz kedvéért, így készítettem belőle robotgéppel kemény habot.
Az áfonyákat megmostam, 1/3-ukat szűrőn alaposan átnyomkodtam, a kapott áfonyalevet pedig vaníliás cukorral ízesítettem, így kaptam egyfajta szirupot (aki szereti, tehet bele több cukrot is, én direkt a kicsit savanykás ízre mentem).
A mini habcsókot óvatosan lehalásztam a sütőpapírról, ráhalmoztam a tejszínhabot, és a gyümölcsöket, végül megöntöztem az áfonyasziruppal.

4 megjegyzés:

  1. A pavolvával én is így vagyok. Csupa jót halottam róla, de fenntartásaim vannak. Neked végül is bejött, ha nem ez volt az utolsó randitok?

    VálaszTörlés
  2. Finom volt, de ritkán készítem ugyanazt a tortát kétszer:) Csak akkor, ha úgy érzem, hogy tudom én ezt jobbra is, most például így vagyok vele.:)

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem pavlovát, hallani meg sok jót hallottam róla!

    VálaszTörlés
  4. Angi szerintem próbáld ki, nem egy ördöngösség :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...