2015. március 7., szombat

Hugenotta torta /Huguenot tarte

Szeretem azokat a sütiket, amiknek története van. Mint ennek itt. Nem fog részt venni egy szépségversenyen, de kell-e jobb ösztönzés annál, hogy Harry Truman felesége is ezt szerette? Ezt a sütit a francia hugenották honosították meg az Újvilágban, akik Dél-Karolinában, Charlstonban telepedtek le. Az amcsik persze átírták kissé a receptet, mogyoró helyett pekándiót használtak (talán jobb fizetést kaptak, mint én, vagy a pekándió ára nem verdeste az egeket akkoriban).
Tulajdonképpen egy száraz gyümölcspuding, amiben tojásos massza tartja össze a diót és az almát, a tetején cukros, aranybarna tojáshabbal. Egyébként rettenetesen édes, de ha a néhai first ladynek jó volt, akkor én sem rinyálok :)

I love cakes with traditon. This time I chose a Charlston-classic, favoured by the former first lady as well. 
The huguenot-cake come to the New World by french huguenots, and originally contained hazelnuts. It is a dry fruit custard (with custard acting as a glue), sweet, golden and solid on the top, while light in the middle. Maybe a bit too sweet for us Europeans, but if it was good for Lady Truman, than I don't weep.



Hozzávalók:
2 nagy tojás
20 dkg cukor (nem-amcsiknak kb. 15 is elég)
4 evőkanál liszt
3 teáskanál sütőpor
csipet só
2 Granny Smith/Golden alma - meghámozva, kimagozva, felkockázva
200g pekándió - felaprítva
1 teáskanál vanília aroma
a tálaláshoz tejszínhab

Ingredients:
2 big eggs
200g sugar (for Europeans 150g might be good enough :)
4 tablespoons of flour
3 tablespoons of baking powder
pinch of salt
2 Granny Smmith or Golden apples - peeled, core removed and chooped
200g pecans chopped
1 tablespoon vanilla
whipped cream for serving

A tojásokat nagyon világosra és habosra keverjük, ezután kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, és közepes fokozatos addig mixeljük, amíg harmadára nem nő a hab :) Ezután beleszitáljuk a lisztet, sütőport, hozzáadjuk a sót, az almákat, pekándiót és a vaníliát, összevegyítjük őket.
Kivajazott tepsibe öntjük a keveréket és előmelegített 175 fokos sütőben aranybarna kérget sütünk rá - kb 30 perc.

Beat the eggs with electric mixer until they become foamy and very light yellow. Gradually add sugar, until the mixture triples in volume. Sift in flour and baking powder, add salt, apples, pecans and vanilla and blend well.
Pour the mixture in a greased pan and cook it in a preheated 175 C owen for about 30 mins, or until the top becomes golden and solid :)

Íme, a csodás aranyszínű tojáshab-réteg. Nekem azt súgja: vágj bele... :)
Look at this beautiful golden crust! It says: eat me...!


8 megjegyzés:

  1. Azt nem mondom rá hogy szép :) viszont nagyon finom!!! Hasonlót már én is csináltam, és nagyon szerettük.

    VálaszTörlés
  2. De jó volt olvasni, minden nap tanul az ember valami újat... :-)) Nekem jöhet egy nagy szelet!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon jó lenne az biztos, hogy pillanatok alatt befalnám :)

    VálaszTörlés
  4. Ez is bizonyítja, hogy a szépség - ezesetben a tortáé - belülről fakad :D

    VálaszTörlés
  5. Hmm én is kéreeek egy szeletet :P

    VálaszTörlés
  6. Ezt a receptet kerestem!Ne is csacsifülezem!😍 Köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Megcsináltam,nagyon finom lett volna,de még ez a mennyiség a cukorból is sok lett!Bőven elég 10-12 dkg is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...