2011. szeptember 24., szombat

Daddy's cheesecake

Egyszer még egy barátnőm mondta, hogy szerinte apukám olyan, mint egy „amerikai apuka”. Vicces, mindenhez ért (vagy úgy tesz:), és szereti a hasát. Egy ilyen „amerikai” apának igazi amerikai sajttorta jár. Bár nem vagyok kibékülve az amerikai konyhával, ezt ki kellett próbálnom.
Egyszer már ettem sajttortát, és isteni finom volt (nyilván marha drága krémsajtból készítették, én nem tartottam reálisnak, hogy kb. 2000 Ft-ot csak a krémsajtra költsek, ezért az eredeti recepthez képest feleztem a mennyiségeket, és Philadelphia helyett sima Spar-os krémsajttal készítettem. Így "sajtosabb" íze lett végül, nem lett annyira édes.) Ha valaki szeretné, a cukor mennyiségét növelheti benne, bár így pont jó volt a kontraszt - se nem sós, se nem édes, vagy mindkettő... egyszóval finom :)

Hozzávalók: 
  • 7,5 dkg Győri Zabkeksz (a natúr fajtájú)
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg szobahőm. krémsajt
  • 10 dkg tejföl
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 7,5 dkg porcukor (ha édesebb tortát szeretnénk, ezt növelhetjük)
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 2 tojás

Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelek, előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A kekszet összemorzsolom (lehet darálóval is, de nekem kézzel is ment, nagyon könnyen törik), megolvasztom a vajat és összegyúrom vele. A kekszes-vajas masszát a tortaforma aljába teszem és egyenletesre lapítgatom. 160 fokra visszaveszem a sütőt és 10 percig sütöm, vagy amíg aranybarnára sül (vigyázni kell, hogy ne égjen meg). 
A krémsajtot, tejfölt, porcukrot és vaníliás cukrot robotgéppel simára keverem, aztán egyenként hozzáadom a tojásokat és végül a keményítőt. A krémet a kekszes massza tetejére kenem, és 160 fokon 1 órán át kisütöm. 
Közben érdemes letakarni papírtörlővel, nehogy megégjen a teteje. Akkor jó, ha kezd bőrösödni a teteje, de belül még remeg (nem folyik!). Ha kész, akkor egy késsel elválasztjuk a forma oldaláról és hűlni hagyjuk.
Fagyival, vagy karamellöntettel Isteni, de a legjobb talán másnaposan.

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki! A kép cuki! :-)

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki a tortád! Szeretem! :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Csilla, legközelebb megpróbálom a házi krémsajtot is, most felbuzdítottál rá :))

    VálaszTörlés
  4. Szia ! Szépeket készítessz. Egy egyszerü tipp : A krémsajt nen tudom milyen, nem ismerem mert nem magyarországon élek, de én a Philadelphia cremecheese helyett a legkevésbé savanyú tejterméket ( joghurt, kefir, stb... féléket csurgatom le. A levet felfogom, hátha kell vissza adni belöle, de az is lehet hogy creme fraichevel keverem kicsit hogy a Philadelphia ízéhez, állagához hasonlitsam. Eddig még senki nem vette észre a cserét :) Sajnálom, hogy annak ellenére hogy a torták nevét angolul is odaírod, a recepteket nem fordítod le angolr is. Pedig hidd el, nagyobb vendégköröd lenne, de lehet erre neked nincs szükséged. Üdvözlettel Gizi

    VálaszTörlés
  5. Gizella2010, köszönöm a tippet! Magyarországra a sajttorta mánia igazán az elmúlt években gyűrűzött be, abból sütünk, amit kapni :) A fenti recept már 5 éves, ha visszanézel, azóta már írom a recepteket angolul is, de nem volt erőm visszamenőleg mindent frissíteni. Azért mindig örülök neki, ha valaki külföldről is megtalál, akár magyar, akár angol nyelven :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...