2013. május 1., szerda

Hogy került Árpa Attila sajttortája a konyhánkba? / Cheesecake II.

Általában nem szeretem az XY süteménye/tortája/stb. elnevezéseket, kivéve, ha az adott receptet valóban az illető találta ki. Nem nyitok vitát, hogy a jelen sajttorta ötlete valóban ÁA fejéből pattant-e ki, mindenesetre nagyon finom. Szinte sóhajtozik a villa, amikor belevágok, és az a kekszes réteg az alján... mmm. Nem is egy nagy tudomány összerakni, csak mindent össze kell mixelni. Hát akkor hol a turpisság? Megmondom én: 1,5 órát sül, órákig a formában hűl, és ahhoz hogy fel tudd szeletelni, még egy éjszakát a hűtőben pihen. Teszi ezt ráadásul olyan állapotban, hogy anyummal 5 percenként megjegyeztük: ebből az életben nem lesz szilárd torta! A biztonság kedvéért azért házi áfonyalekvárral felturbóztuk, hogy ha kanállal kellene enni, legyen benne valami extra is. Na, szerintetek torta lett belőle? ;)

A fluffier and more creamy cheesecake than the previous. So where is the trick? In the time-factor!


Hozzávalók:                                                                               Ingredients:
az alaphoz:                                                                                 for the base:
15 dkg darált keksz                                                                   150g minced biscuit
5 dkg darált dió (kihagytam, utálom a darált diót :)                     50 g chopped walnuts 
10 dkg vaj                                                                                 100 g butter
5 dkg kristálycukor                                                                    50 g sugar

a krémhez:                                                                                  for the cream:
50 dkg mascarpone (mondtam én, hogy drága muri...)                 500g mascarpone
5 tojás                                                                                        5 eggs
4,5 dkg keményítő                                                                      450g corn starch
250g tejföl                                                                                  250g sour cream
20 dkg cukor                                                                              200g sugar

+nálunk házi áfonyalekvár belepötyögetve                                    + home made blueberry jam

Az alap hozzávalóit összegyúrjuk (nekem egy kiskanál tejet kellett tennem hozzá, hogy szépen gyurmázható legyen - semmi baja nem lesz tőle), és kibélelünk vele egy 23 cm-es tortaformát (sütőpapír nem kell alá - sütés közben elázik, és irtó nehéz lehalászni úgy, hogy a torta ne sérüljön).

Mix ingredients for the base (add a spoonful of milk if neceassary), and layer into a 23 cm cake mold. You can omit baking paper - it will get wet during baking and is impossible to get down from the bottom of the cake afterwards.

A krém hozzávalóit mixerrel összekeverjük - utolsónak a tojásokat keverjük bele egészben. Ráöntjük a kekszes alapra. A forma oldalát alufóliával körbebugyoláljuk, majd egy nagyobb hőálló tálba tesszük, amit kb. 1 cm magasan megtöltünk vízzel. Így sütjük 120C-os sütőben 1,5 óráig. A formában hagyjuk kihűlni - ekkor még folyósnak tűnik, de a saját hőjétől meg fog szilárdulni, így lesz "rezgős" a közepe. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, ezután szépen szeletelhető. 

Mix ingredients for the cream, add the eggs last. Pour the mixture on the base. Wrap the cake mold around with aluminium foil and place it in a bigger ovenproof plate or pan. Pour water in the big plate, for about 1 cm high, and bake your cheesecake in 120 C oven for 1,5 hours. Let it cool down in the form, it will solidify from its own heat, yet the middle remains shaky. Put it in the fridge for overnight, you can slice it up the next day nicely. 

A logisztikai tevékenységet és a helyszín biztosítását szülinapos anyukámnak köszönhetem <3 A korábbi sajttortám receptjét itt találjátok.
Made for my Mum's birthday <3! See my previous cheesecake here

12 megjegyzés:

 1. Tetszik nagyon! Nemsokára jönnek a szülinapok a családban, lehet kipróbálom.

  VálaszTörlés
 2. Érdekesen készült torta, de ha van türelem kivárni biztosan finom lesz a végeredmény.
  Ha a tejfölt egy gézben lecsöpögtetjük, házi mascarponet kapunk. Azt nem tudom, hogy hogy viselkedne ebben a tortában, de más tortákhoz kitűnő és olcsóbb mint az üzleti:-)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon fincsi a hozzávalókból ítélve. :) Azért Hajnival és Zolival kicsit vitatkoznék, mert a tejföl lecsöpögtetésével krémsajtot kapunk ugyan, de a mascarponéhoz inkább a zsíros tejszínből kiugrasztott hasonlít. ;) De az biztos, hogy azzal is nagyon fini lenne!

  VálaszTörlés
 4. Bizony hogy torta lett belőle :) mesélhetnél róla hogy milyen volt! Gondolom pillanatok alatt elfogyott. Lehet hogy időigényes és sokat kell várni vele mire meg lehet kóstolni de szerintem az íze minden várakozást kárpótol :)

  VálaszTörlés
 5. Azta mindenit! De "helyre" sajttorta! Készülök rá én is, nem tudom, mikor lesz a megvalósítás, de a tied (vagy Árpa Attiláé?)nagyon tetszik!

  VálaszTörlés
 6. Még sosem kóstoltam hasonlót sem, és tuti, hogy félidőnél elfogyott volna a türelmem, és kétségbeesett arccal kanalaztam volna be. Jesszusom, egyre hosszabb a "meg kell sütnöm" listám... :D

  VálaszTörlés
 7. Nahát, én is most készülök egy igen hasonlatos merényletre. ez a fajta is angyon tuti

  VálaszTörlés
 8. Nem csak a villa sóhajtozik, hanem én is.....;-)))

  VálaszTörlés
 9. Köszi mindenkinek!
  HajniZoli, Pixie: Igen, terveim között szerepelt a házi mascarpone elkészítése, de ez a torta így is igényben vette 1 napomat, a vendégek meg nem várnak :) De kíváncsi vagyok, milyen lehet tejfölből/tejszínből.

  VálaszTörlés
 10. Mi az hogy torta lett-e belőle? Határozottan igen!
  Kicsit hosszú a várakozási idő - nálunk nem lehetne betartani:) - de biztosan nagyon fincsi!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...