2014. június 24., kedd

Rusztikus gyümölcstorta / Rustic fruit cake

Csodás színe van, nemde? Igaz, sokat nem ettem belőle, mert ajándékba készült, ráadásul a tésztáját is csak H. kóstolta, mert nem szeretem a mákot. A ribizli viszont saját termés, és szüreteltünk belőle vagy 6 kilót, aminek a megtisztítása hosszadalmas családi programnak bizonyult.

Amazing summer colours! Enjoy!



Hozzávalók/ingredients:

A tésztájához:
  • 5 tojás
  • 175 g cukor
  • csipet só
  • 5 e.k. víz
  • 200g darált mák
  • 200 g liszt
  • 2 tk. sütőpor

The pastry:
  • 5 eggs
  • 175 g sugar
  • pinch of salt
  • 5 tablespoons of water
  • 200g grated poppy seed
  • 200g flour
  • 2 tablespoons of baking powder

A töltelék:
  • 750g ribizli
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 250g mascarpone
  • 5 dl tejszín
  • 1,5 csomag zselatin fix

The cream:
  • 750g red currant
  • 75 g sugar
  • 1 lemon's peel
  • 250g mascarpone
  • 500 ml whipped cream
  • 1,5 package gelatine fix
A tojásokat (egyben) habosra keverjük a cukorral, sóval és vízzel. Hozzáadjuk a darált mákot. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, rászitáljuk, és beledolgozzuk a tojásos masszába. Előre rárajzoltam 23 cm-s köralakot sütőpapírokra, nekem ez a tésztamennyiség 4 laphoz volt elegendő. Az előre rajzolt körökbe önjük a masszát, lesimítgatjuk, majd előmelegített 190C-os sütőben egyenként kb. 10percig sütjük őket.

Beat the eggs with the sugar, salt and water, until they become fluffy. Add poppy seed. Mix the flour and baking powder and sift into the poppy seed cream. I have pre-drawed 23 cm diameter circles on baking paper, and poured the pastry in them. This amount was enough for 4. Smooth the pastry and cook in preheated owen on 190 C for ca.10 minutes each.



A ribizli 1/3-át a cukorral és a lereszelt citromhéjjal pürésítjük (ne dugjátok az ujjatokat a botmixerbe, főleg ha áram alatt van. csak mondom.), hozzáadjuk a kikevert mascarponét, és a zselatin fixet. 10 percre hűtőbe tesszük, közben 5dl tejszínt habbá verünk, végül óvatosan ezt is beleforgatjuk.
Minden lapot megkenünk 1/4 rész krémmel, majd megszórjuk a maradék ribizlivel.
Én kétféle reszelt csokival és citromfű levéllel díszítettem.

Blend 1/3 of the currants with the sugar and the lemon's grated peel. Add the mascarpone and gelatine fix and place into the fridge for ca. 10 minutes.  Meanwhile beat the cream until it forms soft peakes, then gently add this to the mascarpone-fruit cream.
Divide the cream into 4, and layer on each slice of pastry and sprinkle with the remaining currants.  Decorate with grated chocolate and lemongrass leaves.



12 megjegyzés:

  1. Ez kérem közösség elleni izgatás ilyen késői órán... :-P Gyönyörű!! És imádom a mákot....<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D örülök, hogy még van ébren közösség :)

      Törlés
  2. Bizony csodaszép színe van, és gondolom az íze valami isteni finom lehet. Éppen a napokban sütöttem máktortát meggyes krémmel, de ez a ribizlis most igencsak felkeltette az érdeklődésemet. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép színe van és igazán csábító lett. Nem lehet neki ellenállni :)

    VálaszTörlés
  4. Szép is, finom is, mi kell még?

    VálaszTörlés
  5. :D Ne haragudj, szívem, de a kis zárójeles megjegyzésed után többször is vissza kellet olvasnom, hangosan felnevettem! :D "csak mondom" :D A torta csodaszép, és valami hihetetlen finom lehet! Recept mentve! :))

    VálaszTörlés
  6. Meseszép, mint mindig!!:) Most itt csorgatom a nyálamat...éhezek a tortádra:D

    Mi történt az ujjaddal? :O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Szandi, amennyit kóstoltam belőle (krém), az finom volt :)
      Az ujjam még megvan, bár a hegyével nem érzek semmit, de ez csak utólag vicces :) http://habtejszin.blogspot.hu/2013/11/9-ujjas-szulinapi-torta-no-bake.html

      Törlés
    2. Jézusoooom....vigyázz magadra!!! :)

      Törlés
  7. Köszönöm mindenkinek! Bár én látom azért, hogy lehetett volna szebben is elkenni azt a krémet, de a sietségben ki foglalkozik ezzel? Ráadásul azonnal pusztítás áldozata lett a torta :)
    Dinám: senki nem mondhatja, hogy én nem szóltam! :D

    VálaszTörlés
  8. Hoppácska.........nyami. Itt nem láttam még sehol sem ribizlit :(

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...