2016. szeptember 4., vasárnap

Kókuszos zöldcitromos pite - Key lime pie

H. utónévnapi ajándéka volt ez a frissítő zöldcitromos pite, Florida hivatalos süteménye. Komolyan fontolgatom, hogy odaköltözöm :D Ja igen, és készüljetek, hogy ezt a hologramos hátteret több sütinél is használni fogom, beleszerettem!



Hozzávalók (recept a Goodfood-ból, amit néhol módosítottam, szerintem nem lehet panasz a végeredményre):
  • 225g gyümbéres keksz
  • 85 g olvasztott vaj (én ennél jóval többet tettem bele, érzésre adagold)
  • 6 zöldcitrom reszelt héja és leve (én csak 3at tettem, ennyi volt itthon)
  • 400g cukrozott, sürített tej
  • 300 ml kókusztejszín (eredeti receptben 320 ml)
  • 200 ml zsíros tejszín (eredeti receptben 300ml)
  • kókuszforgács díszítésnek

A kekszet apróra törjük, hozzáadjuk a vajat és egy 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk. Akkor igazán autentikus, ha hullámos az oldala, de nekem az nem volt. Hűtőbe tesszük kb 10 percre.
Egy lábosba beleöntjük a sűrített tejet, tejszínt, kókusztejszínt, a zöldcitromok héját és levét és habverővel jól elkeverjük. Közepesnél kicsit nagyobb lángon felforraljuk, majd 4 percig magas hőfokon forraljuk tovább. Én nem öntöttem rá azonnal a tésztára, hanem beállítottam kicsit hideg vízbe, amíg simán csak melegre hűlt. Ezután öntöttem a keksztésztára, és hűtőbe tettem a tortát pár órára. 
A kókuszt száraz serpenyőben megpirítottam és ezzel díszítettem a tortát :) Aki tovább akarja fokozni az élvezeteket, egy réteg tejszínt is felverhet a tetejére, de nekem így kimondottan sajttortás külseje lett, ezért így hagytam :)

Based on this cake I am seriously thinking of moving to Florida :) Recipe from the Goodfood magazine, altered in some parts :)
  • 225g gingerbread cookies
  • 85g melted butter (I used way more than that, you should feel how much the biscuits take)
  • grated zest and juice of 6 limes
  • 400g sweetened condensed milk
  • 300ml coconut milk (320 ml in the original recipe)
  • 200 ml heavy cream (300ml in the original recipe)
  • coconut shavings for decoration
Grind the biscuits, add the butter and press the mixture into a 22cm cake mold (the original recipe uses a mold with wavy sides, but I didn't have such). Put into fridge for 10 minutes.
Pour the condensed milk, coconut milk, heavy cream the juice and grated zest of the limes into a soucepan and mix well. Boil it on a bit higher then medium heat, than boil for further 4 minutes on high heat. I didn't pour it right into the biscuit, but waited until it cooled down to medium heat.
After pouring the cream on the biscuits, place it into the fridge for at least 4 hours.
For decoration I browned some coconut shavings.Isn't it beautiful? :)


4 megjegyzés:

  1. Ah, a szívem közepébe találtál vele... <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagy kedvenc lesz, legalábbis abból ítélve, hogy H mekkora szeletet vágott belőle :D A Ferreroval óvatosabb volt ;)

      Törlés
    2. Egy hatalmas szelet nekem is jöhet! Ahogy a férjem mondaná: "egy negyed órát kérek belőle!" :-D

      Törlés
    3. :D jó kis mértékegység, az már biztos

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...