2011. augusztus 11., csütörtök

A Mecsek-csúcs kísérlet II./Experimenting with Mecsek peak cookies II.

Itt vagyok, ragyogok az első adaggal. Azt kell mondjam, egész közel járok, persze aki nem ismeri ezt a sütit, nem lenne ennyire kritikus, de én istentelenül kiérzem ám az árnyalatokat. A receptet félig magamtól, félig egy örökbecsű puncsos sütiből tákoltam össze, kéretik ezért nem bírálni, mind teszünk ilyet. Elvégre egy jól bevált puncs alap itt is beválhat… Itt olvashattok róla, mi fán terem ez a süti. Amint sikerül néhány jó képet készítenem, jövök azokkal is :) Kicsit homályosak lettek a képek, ezért előre is bocsánat, nem vagyok egy paparazzo.

Az alaprecept, amiből dolgoztam, ebből kutyultam kb. 14-15 darabhoz:
a masszához:
  • 1 cs. babapiskóta (vagy 25 dkg piskótamorzsalék – legközelebb ezzel próbálom)
  • 10 dkg cukor
  • 8 e.k rum
  • 4 e.k. málnaszörp
  • 3 e.k Rama margarin
  • 1,5 e.k (holland) kakaó
  • 5 dkg darált dió
bevonó:
  • 1 tábla ét tortabevonó
  • 2 e.k kókuszreszelék
  • zöld ételfesték
és még:
  • 1 cs. (mert darabra nem árulják:) piskótakorong 
A cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk, majd hagyjuk kihűlni.
Ledaráljuk a babapiskótát, ha piskótával dolgozunk, akkor egy nagyobb tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a rumot, a málnaszörpöt és a kihűlt szirupot. Hagyjuk állni kicsit.
Összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a dióval, kakaóval, és összemorzsoljuk a masszával. Formázzunk kis csúcsos háromszögeket belőle, kicsit nyomjuk be a tetejüket, hogy huplisabbak legyenek és egy-egy piskótakorong tetejére helyezzük rá őket.
Olvasszunk fel 1 tábla tortabevonót, majd hűtsük pár percig, nem szabad forrón a masszára önteni, mert akkor összeesik. A sütihalmokat helyezzük egy lapos tálcára, vagy munkalapra, és a kihűlt, de még folyékony bevonót öntsük rájuk, hogy egyenletesen befedje őket. Szórjuk meg zöldre festett kókuszreszelékkel. A csokimáz és a piskótakorong miatt érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, előbbi szépen megkeményedik, utóbbi pedig beszívja a masszát és megpuhul ez idő alatt.

Tanulságok:
  • 1,5 csomag babapiskótától még jobb állaga lesz - én ennyit tettem bele
  • sok az 1 dl víz, vagy a cukor kevés – ez opcionális
  • málnaszörpöt nyugodtan hagyjátok ki, vagy csak nagyon jelzésértékűen, különben túl édes lesz, és akkor lehet korrigálni megint a dióval, rummal
  • dióból tényleg 5 dkg és ne több legyen, különben az überel mindent 
  • tortabevonóból legalább 2 tábla kell, hogy mindegyik halmocskát tetőtől-talpig befedje

2 megjegyzés:

  1. Homályosan is jól látszik, hogy mennyire guszta. :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, Petra! :) Egyezik az általad ismert puncsgolyós recepttel? :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...