2011. szeptember 29., csütörtök

Sushi torta / Sushi cake

Ahogy ígértem, bemutatom nektek a nyertes sushi-tortám elkészítését.



Ez az első tortám, ami elindított a függés útján. : ) Már fél éve kitaláltam, hogy márpedig én ilyet csinálok, de a mindenféle fondantos-tragantos bűvészkedéshez se türelmem, se időm, felszerelésem meg pláne nem volt (akkor...sem...). Ráadásul a neten sushi-tál alakú tortákat találtam egyedül, önmagában álló california roll-t senki nem csinált, vagy aki igen, azé nem tetszett : P Szóval készítettem egyet én. Ebből áll:

           tészta:
·         6 tojás
·         12 dkg liszt
·         12 dkg cukor
·         pici só
·         1 cs. van. cukor
·         1 cs. sütőpor
·         3 e.k. holland kakaópor

krém:
·         250 g mascarpone (én Szarvasit használtam)
·         3-4 e.k porcukor ízlés szerint
·         200 ml habtejszín
·         kevés habfixáló
·         1-2  e.k. kókuszreszelék
·         1 cs. vaníliás cukor

     díszítés:
·         1 cs. kókuszreszelék
·         1 tábla jó minőségű étcsokoládé
·         1 e.k. holland kakaópor
·         kevés margarin

A tészta hozzávalókból egyszerű, könnyű kakaós piskótát sütöttem, azért, hogy fel tudjuk majd tekerni (a tömör piskótát nem tudnánk). A titok abban rejlik, hogy a piskótát is sushi-szerűen kell feltekerni, ezért egy nagy tepsire kiterítettem sütőpapírt, és ezen elegyengettem a kikevert masszát. 180 C-on 20 perc alatt szép puhára megsült, ezután lefejtettem a papírról és egy deszkán feltekerve hűlni hagytam (így könnyebben hűl, másrészt pedig felveszi a kívánt formát). 

Közben elkészítettem a krémet:
A mascarpone-t kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral. Külön tálban a habtejszínből kemény habot vertem, kb. egy teáskanálnyi habfixálóval megtámogatva.  Ezután óvatosan összeforgattam a két krémet, beleszórtam 1-2 evőkanál kókuszreszeléket (több nem kell, hiszen a tetejére is bőven kerül majd) és a kész masszát hűtőbe tettem dermedni.

Mikor kihűlt a tészta, hosszában három egyenlő részre vágtam egy éles, meleg vízbe mártott késsel, úgy, ahogy a képen. Az én tepsim 30x38 cm-es, így a torta, krémmel együtt kb. 10-12 cm magas lett.

Ezeket a piskótacsíkokat vastagon megkentem a fenti krémmel, majd egymás után csigává tekertem őket, ahol az egyik véget ér, ott a krémmel hozzáragasztjuk a másikat, és így tovább (egy másik tortámnál is ugyanezt a technikát alkalmaztam, arról van a kép).


A krém tartja össze a tésztacsíkokat, és felvágva nagyon érdekes, függőlegesen csíkos lesz a torta : P A maradék krém a torta tetejére került.
FONTOS: az oldalára NEM kentem a krémből, hiszen ezt be kellett vonnom csokival és ehhez sima felület kellett.
Ezután egy éjszakát állt hűtőben a mű.
A torta oldalára számtalan megoldás eszembe jutott, végül a legegyszerűbb bizonyult a legnagyszerűbbnek:
1 tábla jó minőségű étcsokit felolvasztottam, egy kiskanál vajjal fényesebbre kevertem, és hozzáadtam némi holland kakaóport is (nagyon szép színt adott neki!). Egy nagyobb tálat megtöltöttem hideg vízzel, ebbe helyeztem lábasostul hűlni. Akkor jó, ha már nem folyik annyira, kicsit ragacsosabb lesz az állaga. Meg kell mondjam, elszöszöltem az egyenletes felapplikálásával, egy nagykéssel szinte milliméterenként adagoltam a csokit rá, majd a végén egyenletesre simítottam az egészet. 
A torta tetejére óvatosan kókuszt szórtam, ez volt hivatott a rizst mintázni. Először a közepére szórtam egy keveset, ezt lapátolgattam óvatosan arrébb, vigyázva, hogy ne vigye magával az alatta lévő mascarponés krémet, de azért jól tapadjon rá. És ezután tetszőlegesen dekoráltam.

Itt látszik felvágva (a poharakban vadhibiszkusszal ízesített pezsgő van):


 És az ilyen mosolyokért érdemes ezt csinálni:


Remélem tetszik nektek is. Hm??: ))

8 megjegyzés:

  1. Még mindig tetszik. NAGYON!:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Kívül is, belül is. :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Pixie, hízik a májam :D

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nagyon szép a sushi tortád, szuper ötletet adtál. Szeretném megkérdezni hogy a tetejére a díszítést sima marcipánból készítetted? Arról nem találtam infót! Köszi Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vikica! Igen, sima marcipán, de ha egy hangyányi piros festéket gyúrsz fondantba, úgy is jó :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...