2012. május 15., kedd

Kiflikoch / Crescent "koch"

Avagy egyszerű, szájban szétolvadós, arany tojáshabos gusztusosság egy kis csavarral.
Meg kell állapítsam nem egyszerű villamoson szállítani, de megéri a próbálkozást. Sok receptet néztem végig, és az a helyzet, hogy egyik jobban különbözött a másiktól, a nagyimé pedig titkos, így ez úgy készült, ahogy én akartam.:)

A simple dessert, melting in one's mouth, with golden egg crust on the top - tempting, isn't it? :)
Not easy to carry on the tram though... but definately worths trying. As I've studied over several recipes, and saw that they were so different, I made this one my style.



Hozzávalók:

  • 3 kifli
  • 8 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 4 tojás
  • 1 e.k. liszt
  • baracklekvár ízlés szerint
  • darált mandula ízlés szerint
Ingredients:

  • 3 crescents
  • 800 ml milk
  • 100 g sugar
  • 1 package of vanilla sugar
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon of flour
  • marmalade
  • ground almonds


A kifliket kb. 2 cm-es karikákra vágtam, tűzálló tálba helyeztem. Elkezdtem melegíteni a tejet a vaníliás cukorral. Mikor már meleg volt de még nem forrt, meglocsoltam vele a kifliket, ezután visszatettem forrni. Közben szétválasztottam a tojásokat, és fele kristálycukorral a sárgákat kevertem habosra, felével pedig a fehérjét vertem habbá. A kiflikre kis kupacokban anyum sárgabarack lekvárját halmoztam, és megszórtam darált mandulával (az eredeti recept diót tesz bele, én azt annyira nem szeretem darálva). Amikor felforrt a tej, óvatosan beleöntöttem a sárgáját és egy csapott evőkanál liszt társaságában nekiállítam sűríteni. Amikor már sodó állagú lett, ráöntöttem a kiflikre, és 200 C-ra előmelegített sütőbe toltam kb. 20 percre. Mikor ez letelt, a felvert tojáshabot ráhalmoztam a süti tetejére és 150C-on addig sütöttem, amíg szép aranyszínt nem kapott (kb 10 perc). Ki kér?

Slice the crescents to ca. 2cm in diameters. Start heating the milk with the vanilla sugar in it. Place the crescents into a fireproof pan and pour some warm (not hot!) milk on it. Boil the rest of the milk and meanwhile seperate the eggs. Beat the eggwhites with half of the sugar and the yolks with the other half. Put some marmalade on top of the crescents, and sprinkle your dessert with ground almonds. When the milk is ready, gently add the eggyolks and the flour to it, and start to solidify it. When it has become crustard-like, pour it on top of the crescents and place it into the preheated (200 C) oven for ca. 20 minutes. After the 20 minutes, place the beaten eggwhite on top of the dessert, and bake it for another 10 minutes on 150 C, or until it becomes a bit golden. It should not be crusty, but it should melt in your mouth. Want some? 

8 megjegyzés:

  1. Nyami! :-) Kicsit olyasmi ez, mint a máglyarakás, ugye?

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szívesen megkóstolnám:))) Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  3. Én kérek!!! Fantasztikusan finomnak néz ki! :-)

    VálaszTörlés
  4. Ajh, de betolnék belőle most egy adagot! :P

    VálaszTörlés
  5. Hú, errefele nem jár villamos??? :D na figyi, mikor ideértsz, akkor a könyököddel üsd be a kódot, a lábfejeddel nyisd a liftet, majd csak rugdosd meg az ajtót, mert gondolom nem üres kézzel jössz! :P

    VálaszTörlés
  6. Köszi, csajok! Ki kell próbáljátok, nagyon fincsi, leginkább "másnaposan" amikor összeérnek az ízek.
    Nudlee: Igen, hasonló, csak ebben nincs alma, és több a vanília :) Eredetileg dió is kellene bele, de én azt kihagytam.

    VálaszTörlés
  7. Ilyesmit még nem csináltam a tojáshab miatt, de lehet hogy azt elhagyva egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...