2012. december 9., vasárnap

Pepperkakor, a svéd gyömbéres süti / Pepperkakor


Svédországban tonnaszám lehet kapni ilyenkor (de nagyjából egész évben) ezt a finom, a mézeskalácshoz nagyon hasonlító sütit. Általában virág alakú kiszúróval vágják ki, de szerintem így is tökéletes! Az eredeti receptet Dennis-től, egy svéd osztálytársamtól kaptam anno, de szinte teljesen ugyanaz, mint egy svéd gasztrobloggeré. Dennis-nél a mértékegységek tértek el kissé, ezért én végül a Swedish tastebook verzióját sütöttem meg. Fontos, hogy a kekszek elkészítése 2 napot vesz igénybe, viszont maga a sütés csak 6-8 percet!



Traditional swedish cookies are very similar to the hungarian gingerbread cookies. I noticed them in Sweden and I am in love with them ever since. Here is the traditional recipe (my Swedish classmate's, Dennis' version was nearly the same as on the Swedish tastebook, but I probably misunderstood some of the units, so I decided to go with the latter recipe - linked below).

Hozzávalók: 
kb. 25 dkg vaj
1,5 csésze cukor
1 teáskanál melasz
1 tojás
3,5 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál őrölt fahéj
3 teáskanál őrölt gyömbér
3 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/3 csésze narancslé




  • 1/2 pound butter
  • 1 1/2 cup sugar
  • 1 Tbsp molasses
  • 1 egg
  • 3 1/2 cup flour
  • 2 tsp. baking soda
  • 3 tsp ground cinnamon
  • 3 tsp.ground ginger
  • 3 tsp ground cloves
  • 1/3 cup orange juice

A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a melaszt és a tojást. Rászitáljuk a keverékre a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket (mézeskalács-fűszerkeverékkel is működik a dolog, valamelyik összetevő hiányában), majd a narancslével krémesre keverjük (ragadni fog). Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Süteményszaggatóval tetszőleges formákat vágunk ki a tésztából, majd 200 °C-os sütőben 6-8 perc alatt megsütjük őket. Nem szabad megvárni, amíg szenesre égnek, saját hőjüktől, a sütőből történő kivétel után még szilárdulnak majd. A mézeskaláccsal ellentétben az a jó, ha ropogósak. 
Melaszt bio- ill. Ázsiai boltokban árulnak, ennek hiányában helyettesíthetjük azt pl. barnacukros-mézes sziruppal, de ez nem adja vissza a jellegzetes ízét, plusz előre el kell készíteni, hogy ne forrón kerüljön a sütibe. 

Cream butter and sugar, add molasses, and egg. Sift flour, soda and spices twice, add to cream mixture with orange juice. Mix well. Let stand (refrigerated) over night. Roll very thin on a well floured board. Cut with cookie cutter, place half blanched almond in center. Bake in 375° oven for 8-10 minutes.



26 megjegyzés:

  1. Úh, biztos nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nudleee, az angolok is mindenbe melaszt tesznek, javaslom egyszer próbáld ki, svéd keksz sütés címén ;)

      Törlés
  2. Nem szabad megvárni, míg szenesre égnek! :DD És ha én speciel mézeskalács illatú brikkettet akarok? Ha?? :D Egyébként tudom, milyen ez a keksz, dolgoztam is már ilyen tésztával, valami mennyei! Roppanva omlós, isteni ízű csoda! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dinám, én akkor is felfalnám, ha szétégne :))

      Törlés
  3. Ki akarom próbálni, de melasz nélkül. Majd valahogy megoldom...
    Egyelőre a neve kimondását gyakorolom. Peppe...pepperkakor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet helyettesíteni a melaszt, ha nincs otthon más, vagy nem szereted, csak kicsit macerásabb. Próbálj sűrű szirupot készíteni barnacukorból és mézből+egy kevés vízből. Szerintem működhet. Egyébként a pepperkakor már többes szám, igazából pepperkaka... na de az kicsit hülyén hangzik :)

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet főleg, ha jó ropogós. Elmentem a receptet és én is megpróbálkozom vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi, feltétlenül számolj be róla, ha elkészítetted! :)

      Törlés
  5. Én a mézeskalácsot is inkább túlsütve, mint "normál" változatában szeretem. ;-) Úgyhogy ez épp nekem való lenne! :-)

    VálaszTörlés
  6. Ezek a svédek is tudnak azért valamit! Svén mandulatorta -imádom-, húsgolyók barnamártással - imádom...egyenlőre eddig tart a svéd gasztronómiai ismeretem, amely most bővült ezzel a keksszel. Szerintem ezt is imádni fogom...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háát... a svéd gasztronómia idáig is terjed... :) Na, jó komolyan: fél évig éltem kint, az ő kajájukat 1 hónapig bírtam :) Aztán inkább főztem jó kis paprikás krumplit. Ez a triumvirátus azonban isteni!

      Törlés
  7. Hasonlót már én is sütöttem és nagyon finom volt! Bár a keksz mániám kielégíthető bármilyen finom keksszel :D Tetszik, hogy home made :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy észre vetted :) Még a felirat is home-made... fogpiszkálóval készült :)

      Törlés
  8. Nagyon csábítóak! Lehet h a mézes kalács után ez a következő gyerkőcökkel közösen sütögető:))) délutánunk termése

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! Csak nehogy kevesebb kerüljön a sütőbe, mint a pocakokba ;)

      Törlés
  9. Hmm ismét egy szuper ünnepi vendégváró sütike :) köszi :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  10. A svéd pepperkakor is isteni, nem sok különbség van svéd és norvég között. Nagyon szépek lettek a tieid is, szép sötét a melasztól:)Itt is tonnaszámra eszik, mindenhol kapható, de én jobban szeretem a házit:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, trollanyu, az az igazi, amit magad készítesz :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...