Egy régebbi – talán Tina konyhája – újságban láttam meg ezt a receptet és egyszerűen nem bírtam nyugton maradni… meg kellett sütnöm. Ez lett a Karácsonyi tortánk. Némi kis változtatás azért van benne, de a receptet ide másolom, ha valakit érdekelne. Én a narancslikőr helyett házi narancslekvárral kentem meg és mandarinlikőrt locsoltam rá és füge helyett aszalt barackot kockáztam bele.
Hozzávalók 24 cm-es formához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg kétszersült (nálam háztartási keksz)
- 20 dkg héjas mandula
- 20 dkg aszalt füge
- 1 tk. liszt
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg kristálycukor
- csipet só
- 1 narancs lereszelt héja
- 6 tojás
- 1/2 zacskó sütőpor
- 4 ek. narancslikőr (nálam mandarin)
- 4 dkg marcipánmassza
- 30 dkg ét tortabevonó
Elkészítés:
A 10 dkg csokoládét lereszeljük, a kétszersültet (kekszet) és a mandulát ledaráljuk. A fügét (nálam aszalt barackot) felkockázzuk, a lisztbe forgatjuk. A vajat 10 dkg cukorral, a csipet sóval és a lereszelt narancshéjjal kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat a vajas-cukros krémbe dolgozzuk. A darált kekszet, sütőport és a darált mandulát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajas krémhez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és váltakozva a reszelt csokival és a gyümölccsel a masszába forgatjuk.
A tésztát a kikent tortaformába kanalazzuk, majd az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük (nekem rá kellett húznom kb. 10 percet).
A sütőből kivéve rövid ideig hűlni hagyjuk a tortát, majd meglocsoljuk narancslikőrrel és esetleg narancslével.
Amikor teljesen kihűlt a tortánk, felolvasztjuk a bevonómasszát, bevonjuk vele a tortát, majd 30 percre hűtőbe állítjuk. Ezután a maradék csokimasszával megcifrázzuk a tetejét, és színes marcipángolyókkal díszítjük.
Összefojt a nyál a számban!!! :)
VálaszTörlésHű, de finom lehet! Szépséges lett! :)
VálaszTörlésSzuper recept,! Gyönyörű lett!
VálaszTörlésNem semmi íze lehet, ki fogom próbálni, az tuti! :)
VálaszTörlésKöszi szépen :)
VálaszTörlés