2011. december 27., kedd

Karácsonyi mandulatorta

Egy régebbi – talán Tina konyhája – újságban láttam meg ezt a receptet és egyszerűen nem bírtam nyugton maradni… meg kellett sütnöm. Ez lett a Karácsonyi tortánk. Némi kis változtatás azért van benne, de a receptet ide másolom, ha valakit érdekelne. Én a narancslikőr helyett házi narancslekvárral kentem meg és mandarinlikőrt locsoltam rá és füge helyett aszalt barackot kockáztam bele.


Hozzávalók 24 cm-es formához:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg kétszersült (nálam háztartási keksz)
  • 20 dkg héjas mandula
  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 tk. liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 6 tojás
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 4 ek. narancslikőr (nálam mandarin)
  • 4 dkg marcipánmassza
  • 30 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A 10 dkg csokoládét lereszeljük, a kétszersültet (kekszet) és a mandulát ledaráljuk. A fügét (nálam aszalt barackot) felkockázzuk, a lisztbe forgatjuk. A vajat 10 dkg cukorral, a csipet sóval és a lereszelt  narancshéjjal kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat a vajas-cukros krémbe dolgozzuk. A darált kekszet, sütőport és a darált mandulát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajas krémhez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és váltakozva a reszelt csokival és a gyümölccsel a masszába forgatjuk.
A tésztát a kikent tortaformába kanalazzuk, majd az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük (nekem rá kellett húznom kb. 10 percet). 
A sütőből kivéve rövid ideig hűlni hagyjuk a tortát, majd meglocsoljuk narancslikőrrel és esetleg narancslével. 
Amikor teljesen kihűlt a tortánk, felolvasztjuk a bevonómasszát, bevonjuk vele a tortát, majd 30 percre hűtőbe állítjuk. Ezután a maradék csokimasszával megcifrázzuk a tetejét, és színes marcipángolyókkal díszítjük.

5 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...