2012. március 15., csütörtök

Red Velvet, azaz Vörös Bársony torta

Nálam is elkészült végre a Red Velvet, vagyis a Vörös Bársony torta. Néhány süti neve olyan fellengzős, ez viszont ezúttal tökéletesen fedi az ízbeli és vizuális élményt. Kivettem a sütőből és azt bírtam mondani, miközben Hercim a kanapéról aziránt érdeklődött, hogy "mikoreszünkmár", hogy ez gyönyörűűű :)

Finally I took the time to bake a Red Velvet cake. I was quite sceptical about its name first, but the result definately matches the name in taste and visually as well. All I could say after taking it out from the owen was that "its beauuuuuuuutiful!" :)


I am not gonna post the English version of the recipe, since the internet is full of it (although I recommend to follow Joy of Baking's recipe). To find a good Hungarian recipe took me more time, but if you are reading this in English I suppose you're not that interested in that :P About the taste, it is a very fine, fluffy chocolate cake, a bit like a brownie - it is best to eat it fresh!
A receptet illetően több verziót gyúrtam össze, az egyik fő szereplő, akire hallgattam, az Gabriella volt, itt is köszönöm neki a remek receptet. Tehát, akkor a hozzávalók és amit én változtattam zárójelben:

  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipetnyi só (én kihagytam, sose teszek a piskótába, talán hiba, de nekem valahogy fura lenne)
  • 2 e.k. kakaópor (nálam természetesen a holland)
  • 12 dkg szobahőm. vaj
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 vanília aroma (nekem bőven elég volt egy teáskanál)
  • 2, 4 dl író (én a piros dobozos, 20%-os magyar tejfölt használtam, teljesen jó volt hozzá)
  • 2 e.k. piros ételfesték (nálam wilton paszta)
  • 1 k.k ecet
  • 1 k.k. szódabikarbóna
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
A lisztet, sütőport, kakaót (és a sót, aki tesz bele) beleszitáljuk egy tálba.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd először a tojásokat, aztán a vaníliaaromát adjuk hozzá.
A piros ételfestéket feloldjuk az íróban/tejfölben (vigyázat, nagyon fog!:).
Egy kis tálba szórjuk a szódabikarbónát, ráöntjük az ecetet és hagyjuk buborékolni, majd hozzáadjuk a tésztához (ettől lesz szivacsos, levegős).
Kivajazunk-lisztezünk egy 18 cm-es tortaformát, beletöltjük a tésztát és 30 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, kétszer keresztben elvágtam és betöltöttem tejszínes-mascarponés krémmel:
  • 25 dkg szarvasi mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy 1 e.k. vanília aroma
  • 1/2 csomag habfixáló

A mascarponét és a tejszínt külön kikevertem, majd összeforgattam őket, és belekevertem a vanília aromát és egy kis habfixálót. Hűtőbe tettem egy fél órára, mondjuk amíg a tészta is hűl, és ezzel a krémmel egyenként megkentem a lapokat, és a torta tetejét.
Nagyon finom csokis, lágy tészta lesz a végeredmény, ami frissen a legjobb. Egy kis ünneplést is megért a nap, amire készült, mert meglett a felsőfokú nyelvvizsgám, de arra készül majd egy külön torta, ha időm engedi :)

10 megjegyzés:

  1. Gratulálok a tortához is, meg a nyelvvizsgádhoz is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, akár ez a torta is lehetett volna az ünnepi, nagyon szép!! Én "csak" muffinnak készítettem, de teljesen beleszerelmesedtem a látványába mikor elkészült... :)))

    VálaszTörlés
  3. Húúúú de megkóstolnám!Ki fogom próbálni már régóta szemezek ezzel a tortával.Köszi a kipróbált receptet,Amint alkalmam lesz rá én is elkészítem.Hasonló lehet a tésztája a muffinéhoz!?
    Gratulálok a nyelv vizsgádhoz!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen mindenkinek!
    Lizi, a tésztát én a brownie-hoz hasonlítanám, puha, levegős, csokis, isteni :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm!Lopom a receptet.Imádom a brownit.

    VálaszTörlés
  6. Húúú nagyon jól néz ki! Készültem már én sütni de eddig még mindig elmaradt, most nagy kedvem lett!
    Nagy gratula a nyelvvizsgádhoz!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, egyszer el fogom készíteni:)

    VálaszTörlés
  8. Erre egyszer mindenképpen sort kerítek. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...