2012. április 4., szerda

Főszerepben a répa, avagy Húsvéti ajánlatom / Carrot cakes

Bibimoni hívott játékba, ezekkel a feltételekkel:
"Aki megkapja a játékra a meghívást annak ajánlani kell az ünnepekre több ételt vagy süteményt.
A bejegyzésedben csak azt kell megemlítened, hogy ki hívott meg a játékba és tovább adni 10 blogger-társadnak. Nem kell feltétlenül összefüggő menüsort írni, ahogy kedved tartja, akár sütemény válogatás is lehet.”
Mivel az én blogom süteményekre és tortákra koncentrálódik, ezért ezekből szemezgettem nektek, illetve posztolom néhány régi receptemet, amelyek csak a megfelelő alkalomra vártak itt a blogon, és mi lehetne a húsvétnál jobb alkalom a megjelenésre egy répatorta számára?
Mivel úgy láttam, az általam követett blogokban már lassan körbejár ez a játék, ezért én 2 kolleginának adnám tovább, akiknél még nem láttam erről bejegyzést, ők pedig: Ildyco és Judóca. Fogadjátok szeretettel! :)

These cakes were published for an Easter-game among hungarian bloggers. Therefore I will only translate the recipes.
Íme itt pedig az én kínálatom:
1. Borhabos répatorta omlós tészta ágyon 
Carrot cake with wine cream on crisp pastry

A recept a Diana receptesfüzetből származik. Ennek a tortámnak az az érdekessége, hogy a díszítés „házi” alapanyagokkal is megoldható: piros színű marcipán és némi aprított pisztácia alkotja mindössze.
Hozzávalók 18 cm-es formára:
A tésztához:
·         13 dkg liszt
·         1 .tk fahéj
·         10 dkg porcukor
·         10 dkg vaj
Krémhez:
·         3 nagy répa
·         kevés vaj a forma kikenéséhez
·         20 dkg cukor
·         2 t.k citromlé
·         1 dl narancslé
·         1 t.k. fahéj
·         1 t.k. őrölt szegfűszeg
·         3 tojás
·         1 dl fehérbor
·         1 cs zselatin
·         250 g tejszín
A lisztet a fahéjjal elkeverjük, átszitáljuk. A vajat megolvasztjuk, majd miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a lisztes keveréket a porcukorral együtt és omlós tésztává gyúrjuk. Kivajazzuk a formát és egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát. Előmeelegített sütőben (nekem villany van) 175 fokon kb. 30 percet sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul, de nem törik!
A krémhez a répákat megpucoljuk, lereszeljük. A cukrot elkeverjük a citromlével és lassú tűzön karamellizálni kezdjük. Amikor már elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük a narancslevet (érdemes mindent előre kikészíteni, mert elég gyorsan kell cselekedni J). Hozzáadjuk az előkészített répát és a fűszereket (ezt tetszőlegesen variálhatjuk), felforrósítjuk a folyadékot, és puhára főzzük a répákat.
Szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgájákat és a bort hozzákeverjük a karamellás folyadékhoz. Kis lángon addig verjük, amíg a massza krémes lesz, majd hideg vízfürdőben pár percig tovább verjük. Hozzáadjuk a zselatint és hideg helyre tesszük a krémet.
Közben külön-külön felverjük a tejszínt és a tojásfehérjéket, majd miután a krém széle elkezd kocsonyásodni, először a tejszínt, aztán a tojáshabot forgatjuk bele.(én külön átpasszíroztam még szűrőn a krémet, mert túl sok volt benne a répa, így kaptam ezt a könnyű habot, ami a képen látható).
Az omlós tésztára kenjük a krémet és körbevesszük egy tortagyűrűvel. Minimum 6 órát hűtőben pihentetjük, majd tetszőlegesen dekoráljuk.

2. Klasszikus répatorta
Anyukám kedvence, most is szerepelni fog nálunk az ünnepi asztalon. A recept több kísérletem eredményéből született.

Hozzávalók:
  • 4 közepesen nagy sárgarépa (kb. 40 dkg)
  • 4 tojás
  • 30 dkg barna cukor
  • 2 dl étolaj
  • 28 dkg finomliszt (én vegyesen használtam réteslisztet és finomlisztet, ettől még porhanyósabb lett)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • kevés mandulaforgács
  • késhegynyi só
A mázhoz:
  • Dr. Oetker habpor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kk. habfixáló
Megpucoltam és sajtreszelőn lereszeltem a répákat. Kikentem egy 24 cm-s kapcsos tortaformát margarinnal, rétesliszttel kicsit megszórtam, h ne ragadjon oda. 180 C-ra előmelegítettem a sütőt.
Egy műanyag tálba beletörtem a tojásokat (egyben). Ezután hozzáadtam a kristálycukrot, és az olajat, robotgéppel jól elkevertem.
Egy külön tálba átszitáltam szűrőn keresztül a 2 féle lisztet (úgy szoktam, hogy 1/3 rész rétesliszt, 2/3 rész finomliszt, ettől szép kis tésztákat kapok), és minden porózus anyagot belekevertem: fűszerek, sütőpor, vaníliás cukor, só.
Összeöntöttem a 2 tál tartalmát, majd beleszórtam a mandulát, és utolsónak a répát. (Itt aki szereti, tehet bele mazsolát is, én ezt elhagytam). Jól összekevertem robotgéppel.
Beleöntöttem a kész masszát a tortaformába, légkeverésesen 60 percig sütöttem, majd tűpróbával ellenőriztem, hogy jó-e.
Mikor már a teteje kezdett megszilárdulni, letakartam egy konyhai törlőkendővel, hogy ne égjen meg.
Kivettem a formából és egy deszkán hagytam hűlni.
A mázról: Marcipánmázzal igazi a répatorta, de mivel nem volt elfekvőben otthon elég marcipánom, ezért egy kis tejszínhabot rögtönöztem a tetejére, hogy mégse legyen annyira száraz. A répák viszont igazi marcipánból készültek :)

3. Nyuszi veteményese torta
Ez első tortáim egyike, minden figura marcipánból készült, a fű zöldre festett kókuszreszelék, a „panírja” pedig házi csokiforgács. Igaz, a torta csak küllemében húsvéti, mert a tölteléke banános-pudingos krémmel készült. A tésztája a közismert vizes piskóta ezt én a 18 cm  átmérőjű tortához méreteztem.

Hozzávalók a krémhez:
  • 1 cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • kevés rum
  • 3-4 banán
A krém receptje:
A porcukrot kikeverem a margarinnal és egy kevés rummal (ne sokat, különben minden ízt überelni fog a tortában). A banánt apró darabokra vágjuk, de akár össze is turmixolhatjuk. A szokásos módon pudingot főzünk, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a banánt, és a margarinos krémet. (Tipp: készülhet főzés nélküli pudingporból is, úgy gyorsabb, bár szerintem annak kicsit mű az íze).
Félbevágjuk a kihűlt piskótát és megtöltjük a krémmel, kenünk a tetejére és az oldalára is.
A tetejét színezett kókuszreszelékkel megszórjuk, ez jól odatapad a krémhez. A csokiforgácshoz megolvasztjuk egy csepp vízen az összetört étcsokit, majd még forrón egy fémlapra kenjük és hagyjuk megszilárdulni (hűtőben gyorsíthatjuk a dolgot). Amikor kellően szilárd, egy sajtreszelővel kaparjuk végig többször a felszínét, így készülnek a kis forgácsdarabok. A pudingos krémhez egyszerűen odatapasztjuk őket.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a tortáid.
    A borhabos répatorta kipróbálásra ösztönöz:))

    VálaszTörlés
  2. Nálam a klasszikus répatorta a nyerő! Nem csodálom, hogy anyukád nagy kedvence :) Én is csináltam már hasonlót, csak mascarponés krémmel. Nem lett ilyen szép, de finom volt. Sajna ha a fiúk meghallják, hogy répatorta, nem lesznek túl lelkesek :( Különben biztos kipróbálnám a tiedet húsvétra.

    VálaszTörlés
  3. De jó kis répás összeállítás volt, imádom a répatortát! :-)

    VálaszTörlés
  4. Finom répa tortákat hoztál Húsvétra ;)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki a tortáid:)) és biztosan finomak is!
    Nagyon szépen köszönöm a játék lehetőségét:))

    VálaszTörlés
  6. Köszi, lányok! Örülök, hogy ti is szeretitek a répatortát :)
    Judóca: hajrá! :)

    VálaszTörlés
  7. Szuper ajánlat. Már nagyon régen tervezet répatortát készíteni. Már tudom hova kukkantsak be érte. :))))
    Boldog ünnepet kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  8. GYönyörű képek és biztos nagyon finomak is :)))!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...