2012. szeptember 24., hétfő

Vajsör, avagy a Potter-pia/ Harry Potter's Butterbeer

Harry Potter rajongóként muszáj volt kipróbálnom. Még úgy is, hogy egyik lényeges összetevőjéért igazi detektívmunkát kellett folytatnom, hogy aztán egy eldugott kis Budapesti étteremben megtalálhassam. De a végeredményben nem csalódtam! Kellemes, krémes, vaníliás, de nem töményen édes, egyszóval gyerekvadító innivaló lett az eredmény. Fogyasztható rögtön, langyosan, de behűtve még finomabb. El is határoztam, hogy Halloweenkor rendezek egy Potter-partit mindenféle nyalánksággal. Ha csak virtuálisan is, de velem tartanátok, akkor nézzetek be a blogra pár hét múlva. Részletek és sütik következnek hamarosan...

As a huge Harry Potter fan I knew I have to try this, as soon as I discovered the recipe on a foreign blog. Although cream soda is hard to find in Hungary and I had to be a real detective to find it in a small restaurant in Budapest. But finally, I wasn't disappointed. The result is a fluffy, creamy, vanilla-flavoured drink, which is not too sweet, but sweet enough to make all kids go crazy! One can drink it immediately, but it is even more delicious chilled. I am planning to do a Potter-party on Halloween, with some delicious treats from the book. Wanna join? Details and recipes coming soon...


Íme a recept 4 nagy kancsóra elengendő vajsörhöz:
  • 1 csésze barna cukor (kb. 20 dkg)
  • 4 evőkanál vaj (nem margarin!)
  • csipet só
  • 1 teáskanál almalé (az eredeti recept almaecetet ír, meg lehet vele próbálni, de szerintem az almalé jobb ízt ad neki)
  • 3/4 csésze zsíros tejszín (kb. 1,7 dl)
  • 4x 3dl cream soda (a vaníliás kólához hasonlít az íze, és szintén buborékos, de áttetsző ital)
A barnacukrot két teáskanál vízzel feltesszük forrni. Ha van cukorhőmérőnk, akkor 115 C-ig melegítsük, ha nincs, akkor szemmértékre: enyhe forrás után még egy percig tartsuk a tűzön, majd húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a vajat, sót, almalevet, és a tejszín 1/4-ét. Simára keverjük.
Hűtsük szobahőmérsékletűre, közben vegyünk ki 2 teáskanállal a barnacukor-szirupból és keverjük a maradék tejszínhez.

A kancsókba először 1/4 rész barnacukor szirupot töltsünk, majd a tetejéig töltsük a cream soda-t. Tejszínhabbal koronázzuk. (Megjegyzés: Én a cream soda-t túl vaníliásnak találtam, ezért a tejszínből tettem többet, ezért is világosabb az én kotyvalékom az eredetinél :)  Ilyen szép, habos itókát kapunk végül:
Csodás, nem? A fenti montázs hercim műve :)


The original recipe can be found here: http://www.pastryaffair.com/blog/2011/7/14/butterbeer.html

12 megjegyzés:

  1. De jópofa! Nem is hallottam még ilyesmiről! Látszik, h nem néztem meg az összes Potter epizódot! Kíváncsi vagyok a többire fincsiségre is! :) Majd muti őket!

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi lennék milyen! Érdekesen hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Még szép hogy csodás!!! Krémesen habos, habosan krémes, én tuti imádnám.:)

    VálaszTörlés
  4. Nohát mik vannak... nem is hallottam még róla, de biztosan finom:)))))

    VálaszTörlés
  5. Potter-party??? Itt a helyem!!! Még ha csak virtuálisan is. Egyszer én is olvastam valahol a vajsör receptjéről, de aztán elfelejtődött. Jajj, de megkóstolnám...
    Remélem lesz mirelit egér és varangy alakú mentolkrémes minyon is....:)))(Vigyázz, egy másik igazi "funnal" állsz szemben! :-DDD)

    VálaszTörlés
  6. Bizony, isteni finom, és alkoholmentes, szóval a gyerekek imádni fogják :) Teller-cake, szeretettel várlak a "partyn", én a csokikondérokra vagyok már nagyon kíváncsi :))

    VálaszTörlés
  7. Kíváncsi lennék én is az ízére, már hallottam róla.. Ja és már alig várom a party-d :) Jövök majd!

    VálaszTörlés
  8. Hehhe, imádom az ilyen partikat! :) Ugye mindenízű drazsét is készítünk? Meg csokibékát? Hú, lehetne ezt nem csak virtuálisan? :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jópofa! A Potter partira szívesen mennék én is, de azért így sem lesz rossz, hogy csodálhatom majd a finomságaid :D

    VálaszTörlés
  10. Én sem hallottam még róla, igaz egy részt sem láttam a HP-ből :-)

    VálaszTörlés
  11. Én is imádom a HP-t, és már rég tervezem a vajsör elkészítését... de mindegyik receptben van valami olyan hozzávaló, amiről fogalmam sincs, hogy hol szerezzem be.
    Hol vetted pontosan a cream soda-t?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv nálam, Lili :) Azt hiszem Buffalo's volt a hely neve, egy picike étterem, és jó kis import amcsi cuccaik vannak (többek közt :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...