2012. január 30., hétfő

Francia palacsinta / Crépes

Egy olyan sütit hoztam most nektek, ami nem igényel sem extra hozzávalókat, sem különösebb időráfordítást. Nem nagyon olvastam sehol magyar receptet, ezért egy angolt fordítottam le (jó készülési lehetőség a jövő heti nyelvvizsgámra:).


Hozzávalók:
  • 500 ml tej
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 40 g vaj
  • 250 g liszt

A lisztet egy száraz, magas falú tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, és szép lassan beleöntjük a tejet, miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Szép simára keverjük. 
A tojásokat egy villával kicsit felverjük, majd folyamatos keveréssel hozzáadjuk a tejes-lisztes keverékhez.
Az egész mixet letakarjuk papírtörlővel, vagy fóliával és fél órára egy hűvös helyre tesszük pihenni.
Ha letelt a fél óra, felolvasztjuk a vajat és hozzáöntjük a palacsintatésztához, ezután elkezdhetjük sütni.
Ha teflon serpenyőnk van, nem is kell olajat önteni a tészta alá, nagyon vékony és lágy lesz így is, nem szakad, könnyen meg lehet fordítani. 
A franciák Nutellával imádják, de nálunk az nem volt otthon, ezért tejfölös-kakaós krémmel kentem meg őket (kb. 3 e.k. kakaóporhoz annyi kanál tejfölt adtam hozzá, hogy miután összekeverem, ne maradjanak benne pordarabkák :) Háromszög alakúra hajtogattam és már lehet is enni. Melegen a legfinomabb, szinte szétolvad az ember szájában :)

2012. január 13., péntek

Láva süti/ Molten lava cake

Puha, brownie-szerű külső, és belül forró csokifolyó... Ezt a sütit már nagyon régen kinéztem, de az eddigi receptek közül csak a lenti ütötte meg a mércét. Nekem nincs szufléformám, így kísérleteim eredménye a következő: muffinformában elveszti a lényegét, mert teljesen átsül, ezért inkább egy sütésálló bögre, vagy kisebb tál legyen a forma. Én az utóbbit használtam, a sütit pedig igazságosan elfeleztük Hercivel. Mellesleg a recept is 2 főre szól :)


Hozzávalók:

  • 6 dkg ét-(nálam: Boci ét), vagy félédes csoki (pl. Boci semi-sweet)
  • 6 dkg sótlan vaj
  • 1,8 dkg liszt
  • 3,5 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája

Az étcsokit a vajjal együtt felolvasztjuk (lehet gőz felett, de akár mikróban is, ha figyeljük, hogy ne égjen meg). A tojásokat robotgéppel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot és végül a már langyos csokoládét. Az egészet összekeverjük.
A formá(ka)t kivajazzuk és kakaóporral, vagy porcukorral megszórjuk, hogy ne ragadjon oda a süti. Előmelegített sütőben 200 C-on kb. 10-11 percig sütjük. Nagyon oda kell rá figyelni, mert elég akár egy perc eltérés, és a süti elveszti a lényegét. Amikor már kezd elválni a forma szélétől, akkor érdemes lecövekelni a sütő elé és rendszeresen sasolni, hogy ha megmozdítjuk a formát, "lötyög"-e még a közepe. Ha megfelelőnek ítéljük, egy késsel óvatosan végigfutunk a forma oldala mentén, hogy elválasszuk a sütit, majd tálra borítjuk és ízlés szerint dekoráljuk. Guszta, nem?


2012. január 8., vasárnap

Cappuccino-habos fánk / Cappuccino-cream doughnuts

Lassan elérkezik a fánkszezon is, mire írok ide valamit... Viccet félretéve, tényleg nem jelentkeztem egy ideje, és bevallom, tortázni sem volt időm. Remélem azért nem felejtettetek el ^^. Sütiket sütöttem ugyan, de vagy kép nem készült róluk, vagy pedig annyira átlagosak, hogy nem volt kedvem lefotózni őket. Ezért most egy kicsit extrább fánkot hoztam nektek.


Hozzávalók:
tésztához:
  • 1,5 dl víz
  • csipet só
  • 1 kávéskanál cukor/porédesítő
  • 7,5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás
  • + 1 tojás a kenéshez
kávéhabhoz:
  • 3 e.k. cappuccino-por/instant kávé
  • 3-4 e.k. tej
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
A vizet a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat és oldódásig keverjük benne. Ezután beleszórjuk a lisztet és kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz és elválik az edény falától. Ekkor lehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 
Sütőpapírral bélelt tepsire a tésztából habzsákkal pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk. A tetejüket felvert tojással kenjük meg, villával cifrázzuk. A fánkokat előmelegített sütőben 5 percig magas hőfokon (230 C), majd 200 C-on további negyed órán át sütjük. A sütő ajtaját közben nem szabad kinyitni. 
Ha kész, kikapcsolva a sütőt, az ajtaját résnyire nyitva még kb. 10 percig szárítjuk a fánkokat. Ha kihűltek, mindegyik labda felső 1/3-át levágjuk, ezek lesznek a kalapok.
A habhoz a cappuccino port csomómentesre keverjük a meleg tejjel. A tejszínt felverjük (az eredeti recept 8 dl-t ír, én ezt irreálisan soknak tartottam), és miután kihűlt a tejes kávénk, összedolgozzuk. Habzsákba töltjük és a fánkok üregébe nyomjuk a krémet, ráhelyezzük a kalapot, majd porcukorral szórjuk meg.

2011. december 29., csütörtök

Gasztroajándékok III. - Bonbonok / Christmas gastro gifts III.

Ezek az utolsó idei ajándékok, amiket magam készítettem. Egy üveg házipálesz és anyum-féle narancslekvár társaságában hamarosan kipróbálják, bírnak-e egy 4 órás vonatutat :). Mutatok képeket.
Na mit rejt a doboz?



3-féle saját készítésű bonbont. A bal oldaliak csokiganache-os-diósak, holland kakaóporba forgatva. A középsőek tölteléke ugyanez, annyi módosítással, hogy a közepükben egy marcipángolyó rejtőzik és darált dióba forgattam őket. A jobb oldaliak gesztenyések, rumos meggy töltelékkel, és étcsokiba forgatva. A díszítésük fehér csoki.



És a recept. Attól függően, hogy mennyi bonbont szeretnétek, nyugodtan variáljátok a mennyiségeket. Ez kb. 20 db-ra elegendő.
Hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió/mogyoró/keksz
  • 20 dkg 60%-os étcsoki
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • a díszítéshez darált dió, keksz, kakaópor stb...

Az étcsokit darabokra törtjük, vízgőz felett felolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal (úúú, isteni illata van!!!). Ennek  kb. 2/3-át hozzákeverjük a darált dióhoz/mogyoróhoz és hűtőbe tesszük megszilárdulni. Én azért kb. 10 dkg. darált kekszet is tettem bele, különben überdiós lesz a végeredmény. Kb. 20 perc múlva már lehet vele dolgozni, kis golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a választott köntösben :). Ugyanez szerintem fehércsokival is kivitelezhető, kókuszreszelékbe forgatva. A gesztenyések tölteléke is rém egyszerű, a gesztenyemasszából golyókat gyúrtam és rumba áztatott befőttmeggyet tettem a közepébe. Felolvasztott étcsoki a "kabátja", amit egy kis hűtős pihi után olvasztott fehércsokival cifráztam.

2011. december 27., kedd

Karácsonyi mandulatorta

Egy régebbi – talán Tina konyhája – újságban láttam meg ezt a receptet és egyszerűen nem bírtam nyugton maradni… meg kellett sütnöm. Ez lett a Karácsonyi tortánk. Némi kis változtatás azért van benne, de a receptet ide másolom, ha valakit érdekelne. Én a narancslikőr helyett házi narancslekvárral kentem meg és mandarinlikőrt locsoltam rá és füge helyett aszalt barackot kockáztam bele.


Hozzávalók 24 cm-es formához:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg kétszersült (nálam háztartási keksz)
  • 20 dkg héjas mandula
  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 tk. liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 6 tojás
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 4 ek. narancslikőr (nálam mandarin)
  • 4 dkg marcipánmassza
  • 30 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A 10 dkg csokoládét lereszeljük, a kétszersültet (kekszet) és a mandulát ledaráljuk. A fügét (nálam aszalt barackot) felkockázzuk, a lisztbe forgatjuk. A vajat 10 dkg cukorral, a csipet sóval és a lereszelt  narancshéjjal kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat a vajas-cukros krémbe dolgozzuk. A darált kekszet, sütőport és a darált mandulát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajas krémhez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és váltakozva a reszelt csokival és a gyümölccsel a masszába forgatjuk.
A tésztát a kikent tortaformába kanalazzuk, majd az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük (nekem rá kellett húznom kb. 10 percet). 
A sütőből kivéve rövid ideig hűlni hagyjuk a tortát, majd meglocsoljuk narancslikőrrel és esetleg narancslével. 
Amikor teljesen kihűlt a tortánk, felolvasztjuk a bevonómasszát, bevonjuk vele a tortát, majd 30 percre hűtőbe állítjuk. Ezután a maradék csokimasszával megcifrázzuk a tetejét, és színes marcipángolyókkal díszítjük.

2011. december 23., péntek

Boldog Karácsonyt!

Pár napja részt vettem Kata, a Katucikonyha blog írójának játékában. Nagyon jó kis játékot hirdetett, mi tervezhettük meg a csokikat, amelyeket aztán ő elkészített. Az én választásom 2db 50g-os csokira esett: egy étcsoki tábla mogyorókrokanttal, tonkababbal (ezt már rég meg akartam kóstolni) és rózsaborssal és egy tejcsoki tábla szárított levendulával és liofilizált eperrel. Ma meg is érkezett a csomag, hát mit mondjak…vétek megenni, olyan szépek! Itt is köszönöm szépen Kata, hogy ilyen ínycsiklandó csokitáblákat alkottál! :)

Egyúttal pedig minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak békés, boldog, szeretetben és gasztronómiai finomságokban gazdag Karácsonyt kívánok! :)  

2011. december 22., csütörtök

Gasztroajándékok II. - Mézeskalács koszorú csavart mintával / Christmas gastro gifts II.

Mohánál láttam meg ezeket a gyönyörűségeket és kedvet kaptam a kipróbálásukhoz. Háát meg kell mondjam, van hova fejlődni. Ez is mehetett volna M@rti bevállalom-játékába, mert a mézeskalácsom túl puha lett, és sütőből történő kivétel után rögtön összeesett, mint valami részeg a kocsma előtt. Nem adtam fel, elhatároztam, hogy megmentem (hát nem? Mások 10 éve kísérleteznek mézeskalács-receptekkel, én gondoltam, megy az elsőre is :D Éljen az optimista szemlélet!). A cukormáz egy egész napot száradt rajta, de mire odáig jutottam, hogy kidekorálom, szegény vmiért megrepedezett. Na, végül ez lett belőle. Első próbálkozásnak mondjuk 5/10 :) Várom a következő karácsonyt :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...