Meséltem már nektek a kalandomat a svéd túróval?
Az úúúgy volt, hogy Svédországi tartózkodásom egy bizonyos ideje után már hazai ízekre vágytam. Bevásároltam túrógombóchoz és láss csodát: a túró nem krémes, hanem darabos volt, az egyes darabok pedig - a magyar túróval ellentétben - sokadik könyörgésemre se ragadtak egymáshoz. Természetesen a forró vízfürdőt már nem bírta ki egyben a "gombóc", egy mélyfagyasztott tortellini mentette meg a vacsorámat.:)
Okulva a dologból azóta a magyar túróval sem próbálkoztam gombóc formátumban. A neten olvastam egy receptet, amihez nem kell forró víz, a siker mégis garantált. A gombócok kevésbé tömörek lesznek a hagyományosnál, de mégis finom és laktató édesség, ami még főételnek is beillik.
Did I tell you about my adventures with the swedish cottage cheese? In the remote past, when I lived in Sweden I was missing hungarian food: I wanted fat, tasty, real stuff! Well, I decided to make cottage cheese dumplings in the end - the Hungarian version fills you up right away.
However, Swedish cottage cheese is something else: chunky rather than creamy, and as I put the dumplings into boiling water, they immediately fell apart. So... I ate tortellinis for dinner.
I have read a new recipe which is without the boiling stuff. The dumplings are more light, thanks to the milk, but it is easier to make and tastes really good. You can eat them as dessert or for main meal as well. This is it:
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 zsemle
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa
- 2 pohár tejföl
- 1 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- vaj
- 3-4 e.k. zsemlemorzsa
- barnacukor
A zsemléket tejbe áztatom. Miután jól megszívták magukat, kicsavarom őket, a többi hozzávalóval összekeverem, utoljára adom hozzá a tojást és amennyi morzsát még felvesz. Kivajazok egy tűzálló edényt a gombócoknak, nagy gombócokat gyúrok a masszából. Összekeverem a szósz hozzávalóit és leöntöm vele a gombócokat (lehet több tejföllel is, ha úgy jobban esik) és 200 fokos sütőben megsütöm.
Amíg sül, vajon megpirítok 3-4 kanál zsemlemorzsát és barnacukrot. Ropogós-aranyszínűre karamellizálom őket, és a még meleg gombócokra szórom.
Ingredients:
- 500 g cottage cheese
- 100 g sugar
- 1 egg
- 1,5 French rolls
- 1 package of vanilla sugar
- 1 lemon zest
- breadcrumbs
- 2 cups of sour cream
- 1 egg
- 3 tablespoons of sugar
- 1 package of vanilla sugar
- butter
- breadcrumbs
- brown sugar
Generously soak the rolls into some milk. Screw them out and mix with the other ingredients, adding the egg and breadcrumbs last. Grease a fireproof pan with some butter. Make tennis-ball sized dumplings from the mixture and place into the pan. Prepare the cream by mixing the ingredients and pour it over the dumplings. Cook it in the oven on 200 C.
Heat up some butter in a pan, and caramellize some breadcrumbs and brown sugar on it, until it becomes golden. Pour the crunchy topping on your dumplings.
Heat up some butter in a pan, and caramellize some breadcrumbs and brown sugar on it, until it becomes golden. Pour the crunchy topping on your dumplings.
Nem hallottam még erről a verzióról, de nagyon jól hangzik! :-P
VálaszTörlésJó a sztori a svéd "túróról"!! :-)))
Már régóta tervezem a túrógombóc készítést, de valahogy, majdnem mindig sósat eszek :)
VálaszTörlésÉn már több helyen találkoztam a sült túrógombóccal, de eddig még nem próbáltam ki. Viszont olyan guszta a képen, hogy nem halogatom sokáig, csak ne lenne ilyen őrült meleg.:)
VálaszTörlésIZGALMAS RECEPT ÉS NAGYON GUSZTA!
VálaszTörlésEz nagyon szuper. Szeretem a túrógombócot, biztosan így is ízlene.
VálaszTörlésnagyon jól néznek a gombócok!!!:)))
VálaszTörlésazt hiszem ki kell próbálnom ezt a recit:)))
Sosem hallottam még, de nagyon jól hangzik! Őrült túrógombóc fanok vagyunk, már több variáns is a tarsolyban lapul, zutty bele ezt is! :)))
VálaszTörlés