2013. január 27., vasárnap

Kozáksapka (hólabda) /Cossak hats (snowball) cookies

A következő süti a blogkóstoló 7. fordulójára készült. Eddig még nem vettem részt rajta, de nagyon jó kezdeményezés. Kati receptjei közül választhattam, és bár nagyon sok ínycsiklandó süti szerepel nála, én egy régi kedvencemet választottam, a kozáksapkát, vagy hólabdát. 


Íme Kati receptje: http://makacskakonyhaja.blogspot.hu/2012/01/holabda.html

Én ebben 2 dolgot változtattam csak.
A töltelékhez magam készítettem a "pudingot", méghozzá ezekből az alapanyagokból:

25 dkg porcukor
8 dl tej
2 cs vaníliás cukor
20 dkg liszt
30 dkg vaj

6 dl tejet felforraltam, és belefőztem a maradék 2 dl tejjel elkevert lisztet és vaníliás cukrot. A porcukrot habosra kevertem a vajjal, majd hozzáadtam a kihűtött krémhez. Megéri vele vesződni, mert sokkal finomabb, mint a bolti puding :)

A másik dolog a díszítés, én szeretem csokisan-kakaósan, ezért a tetejét is egy tábla olvasztott étcsoki bevonóval díszítettem. Kati, köszönöm, hogy eszembe juttattad gyerekkorom egyik kedvencét! :)
 


Here's the recipe in english for these goodies: (enough for 35x25 cm baking pan, or 16 cookies)

For the pastry:
  • 50 ml water
  • 1/2 package of baking powder 
  • 1,5 tablespoons of cocoa powder
  • 200 g flour
  • 300 g sugar
  • 6 eggs


For the cream:
  • 250 g confectioner's sugar
  • 800 ml milk
  • 2 packages of vanilla sugar
  • 200 g flour
  • 300 g butter


For the decoration:
  • 1 package of chocolate
  • butter
  • 300 g grated coconut

Seperate the eggs, and beat eggwhites.
Mix eggyolk with water and sugar well (until its bubbling). Add flour, cocoa, baking powder and beaten eggwhites. Cook in preheated owen on 190 degrees for about 25 minutes.  
 

Take a round cutter and cut out circles when the pastry has cooled down.
Boil 600 ml of the milk. Mix the rest of the milk with the flour and vanilla sugar well and add to the boiled milk. Stir until it becomes smooth, then let it cool down. 
Mix the sugar with butter (use a mixer machine), and add to the milky mixture. You'll get a sort of homemade pudding.

Cut the pastries in half, and stick together with the cream. Also put some on the sides and roll them in grated coconut. 

Melt the chocolate on a little bit of butter and decorate the top of the cookies. Let them cool in the frigge for 1-2 hours.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Nekem egyik kedvencem! Köszönöm hogy játszottál :)

    VálaszTörlés
  2. Fúh, de beleharapnék... Annyira jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de még soha nem ettem ilyet. Egyszer kipróbálnám azért. :)

    VálaszTörlés
  4. IMÁDOM ezt az édességet! Már gyermekkoromban is nagy kedvencem volt, állandóan erre vadásztam a vendégségekben, lagzikon, farsangi büfékben! Amióta tudok sütni, vadászatra már nincs szükség...:)

    VálaszTörlés
  5. Emlékszem anyunak megvolt a kozáksapka receptje de soha sem csinálta meg :) pedig így a fotók láttán valami mennyei lehet hmmmm :)

    VálaszTörlés
  6. Hű, Te már nagyon előre vagy a blogkóstolásban :) De felfalnám ezeket a sütiket! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedvenc! Ismét várólistára helyeztem! :-)

    VálaszTörlés
  8. Én is nosztalgiáztam egyet készítés közben, megéri :) Az ötlet onnan jött, hogy egy nénin pont ilyen sapkát láttam aznap reggel :)

    VálaszTörlés
  9. Ha későre is de ide értem:) Nagyon szépek lettek a hólabdák/kozáksapkák:) Örvendek, hogy találtál nálam olyat, amit szívesen kipróbáltál:)

    VálaszTörlés
  10. Kati, köszönöm a nosztalgikus-hangulatot :)

    VálaszTörlés
  11. Habocska, nagyon szépek a sütijeid, kinézetre is nagyon hasonlóak az enyémekhez. És tényleg nagyon finomak az ilyen retro sütik! Ügyes vagy! Puszi! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...